Tampereen Häämessut & Juhlat

Suomalainen koru hehkuu nyt väreissä: Vuoden koru 2023 -finalistikorut on julkaistu

Uutinen  30.11.2022

Suomalaista korumuotoilua ja alan osaamista esiintuovan Vuoden koru -kilpailun kymmenen finalistia vuodelle 2023 on julkaistu finalistikorujen näyttelyn avajaisten yhteydessä Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa. Samalla käynnistyi yleisöäänestys voittajasta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna kilpailutyöt ovat selkeästi värikkäämpiä ja rohkeamman kokoisia. Voittaja julkistetaan ja palkitaan Tampereen Häämessuilla sunnuntaina 5.2.2023 klo 13.15.

Vuoden koru -finalistikoruissa ennennäkemättömän paljon väriä ja rohkeaa kokoa

Tämän kertaisen kilpailun finalistikoruissa nähdään poikkeuksellisen paljon värikkyyttä. Koruissa hehkuvat nyt muun muassa jalokivet ja kristallihelmet. Lisäksi koruihin on tuotu väriä emalointitekniikoilla. Korut esittelevät alan tarjonnan monipuolisuutta ja laaja-alaisuutta erilaisin tekniikoin, tyylein ja materiaalein. Koruissa ei ole myöskään pelätty näyttävyyttä ja suunnittelijat ovat uskaltaneet tuoda koruihin kokoa.

VUODEN KORU 2023 -FINALISTIT
KARPPI, Carina Blomqvist (Lahti)
KUKKII, Mari Syrén (Pori)
LACE COLLECTION, Anni Kaita-aho (Rauma)
LINNUNRADAN LAITAMILLA, Pirjo Lakkapää (Oulu)
MEA ERA, Kaisu Tullinen (Tampere)
PITSI, Seppo Vainikainen (Oulu)
RIITE, Virve Inget (Oulu)
ROKAMA, Silja Kivioja (Kuopio)
ROSA, Hanna Mangström (Varkaus)
VALO, Anne Polttila (Helsinki)

− Värien juhla ja rohkeammat korujen koot ilmentävät nyt alan toimijoiden tilannetta. Tekijät kaipaavat pakoa harmaudesta ja ankeudesta, tulkitsee kilpailun perustaja Johanna Lundán.

Sama kaipuu oli nähtävillä kuluttajien mieltymyksissä jo edellisellä kilpailukierroksella: pelkistettyjen hopeakorujen sijaan suosikiksi nousivat korut, joissa oli mukana kultaa ja erilaisia jalo- ja korukiviä. Yksinyrittäjävaltaisella, 85 % toimii yksin, kultaseppä- ja korumuotoilun alalla eletään nyt erittäin haastavia vuosia. Koronapandemia sekä vielä voimakkaammin Venäjän hyökkäyksen tuoma talouden tilanteen muutos on asettanut monen alan toimijan toimeentulon vaakalaudalle.

Vuoden koru nostaa esiin Suomessa tehdyt korut ja kotimaiset alan taitajat

Suomessa valmistetaan itsenäisten korusuunnittelijoiden toimesta laadukkaita design-koruja. Vuoden koru -kilpailu on kunnianosoitus heidän työlleen. Nyt viidettä kertaa järjestettävän Vuoden koru -kilpailun ehdokastöitä haettiin avoimella haulla, joiden joukosta esiraati valitsi 10 finalistikorusarjaa. Kilpailussa etsitään Suomessa valmistettua korusarjaa, joka puhuttelee taidokkaalla muotokielellään ja tekee säväyksen tunnistettavalla, omanlaisella, muotoilullaan. Kilpailussa koruja katsotaan kultaseppäkulttuurin silmin ja kilpailu on keskittynyt arvokoruihin.

Lue lisää ja äänestä suosikkiasi www.julesandberyl.fi/vuodenkoru/